تحقیق پدیده فوتو الکتریک

دسته بندي : دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 18 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏پدیده فوتو الکتریک
‏مقدمه:
‏در سال ١٢٦٨ هجری خورشیدی (١٨٨٧ م) هانریش هرتز دانشمند آلمانی در حین انجام آزمایش متوجّه شد که تاباندن نور با طول موج‌های کوتاه مانند امواج فرابنفش به کلاهک فلزی الکتروسکوپ با بار منفی باعث تخلیه الکتروسکوپ می‌شود وی با انجام آزمایش‌های بعدی نشان داد که تخلیه الکتروسکوپ بخاطر جدا شدن الکترون از سطح کلاهک فلزی آن است.‏ این پدیده را فوتوالکتریک می نامند. ‏نخستین برخورد ها با اثر فوتوالکتریک از دیدگاه الکترومغناطیس کلاسیک صورت گرفت که توانایی‏ ‏توجیه آن را نداشت. سپس انیشتین این پدیده را با توجه به دیدگاه کوانتومی توجیه کرد. بنابراین نخست میدانها و امواج الکترومغناطیسی کلاسیک را بطور فشرده بیان کرده، آنگاه با ذکر نارسایی آن به تشریح پدیده فوتوالکتریک از دیدگاه انیشتین می پردازم‏.‏
‏کشف اثر فوتوالکتریک
‏هرتز در جریان آزمایشهایی ‏که برای تایید پیشگویی های نظری ماکسول در مورد امواج الکترومغناطیسی انجام می داد، ‏اثر فوتوالکتریک را نیز کشف کرد. بدین معنی که هرگاه نور بر فلزات بتابد، سبب صدور ‏الکترون از سطح فلز می شود. وقتی که فیزیکدانان به تکرار این آزمایش ‏پرداختند، با کمال تعجب متوجه شدند که شدت نور، تاثیری بر انرژی الکترونهای ‏صادر شده ندارد. اما تغییر طول طول موج نور بر انرژی الکترونها موثر است، مثلاً ‏سرعتی که الکترونها بر اثر نور آبی به دست می آورند، بیشتر از سرعتی است که بر اثر ‏تابش نور زرد به دست می آورند.
‏همچنین تعداد الکترونهایی که در نور آبی با شدت کمتر از سطح فلز جدا می شوند، کمتر از تعداد الکترونهایی است که بر اثر نور زرد شدید صادر می شوند. اما باز هم سرعت الکترونهایی که بر اثر نور آبی صادر می شوند، بیشتر از سرعت الکترونهایی است که توسط نور زرد صادر می شوند. علاوه بر آن نور قرمز، هر قدر هم که شدید باشد، نمی تواند از سطح بعضی از فلزات الکترون جدا کند‏.
‏نارسایی الکترومغناطیس کلاسیک در توجیه ‏اثر فوتوالکتریک
‏ ‏می دانیم الکترونهای ظرفیت در داخل فلز ‏آزادی حرکت دارند، اما به فلز مقید هستند. برای جدا کردن آنها از سطح فلز بایستی ‏انرژی به اندازه ای باشد که بتواند بر این انرژی مقید فائق آید. در صورتیکه این ‏انرژی کمتر از مقدار لازم باشد، نمی تواند الکترون را از سطح فلز جدا کند. طبق
‏نظریه ی الکترومغناطیس کلاسیک، انرژی الکترومغناطیسی یک کمیت پیوسته بود، لذا هر ‏تابشی می بایست در الکترون ذخیره و با انرژی قدیمی که الکترون داشت، حمع می شد تا ‏زمانیکه انرژی مورد نیاز تامین گردد و الکترون از فلز جدا شود.
‏از طرف دیگر چون مقدار انرژی مقید ‏الکترونهای داخل فلز هم ارز هستند، اگرانرژی لازم برای جدا شدن آنها به اندازه ‏ی کافی می رسید، می بایست با جدا شدن یک الکترون از سطح فلز، تعداد زیادی الکترون  ‏آزاد شود.
‏همچنین با توجه به اینکه انرژی پیوسته ‏است، می بایست انرژی تابشی بین الکترونهای آزاد توزیع می شد تا هنگامیکه انرژی همه ‏ی الکترونها به میزان لازم نمی رسید، نمی بایست انتظار جدا شدن الکترونی را داشته ‏باشیم. به عبارت دیگر نمی بایست به محض تابش، شاهد جدا شدن الکترون از سطح فلز ‏بود.
‏مشخصات اثر فوتوالکتریک
‏هر فلزی دارای یک فرکانس‌ ویژه است، بطوری که اگر فرکانس نور تابشی کمتر از این ‏مقدار ویژه باشد، هیچ الکترونی از سطح کاتد گسیل نمی‌شود. این فرکانس‌ ویژه را ‏فرکانس‌ آستانه می‌گویند. شایان ذکر است که فرکانس‌ آستانه از فلزی به فلز دیگر ، ‏تغییر می‌کند و هر فلزی دارای فرکانس‌ آستانه مخصوص به خود است. بر اساس نظریه ‏کلاسیک این خصوصیت غیر قابل ‌توجیه بود.
‏بزرگی جریان فوتو الکترونی با شدت نور تابیده بر سطح کاتد مناسب است، بطوری که ‏اگر شدت افزایش یابد، مقدار جریان فتو الکترونی نیز افزایش پیدا می‌کند. این موضوع ‏توسط نظریه کلاسیک قابل توجیه بود.
‏انرژی فوتو الکترونها از شدت نور تابیده بر سطح کاتد مستقل است، ولی با فرکانس ‏نور تابشی بصورت خطی تغییر می‌کند. این خاصیت در نظریه کلاسیک غیرقابل‌توجیه ‏بود.
‏گسیل الکترون از سطح کاتد بصورت آنی صورت می‌گیرد، یعنی بلافاصله بعد از تابش ، ‏الکترون گسیل می‌شود. به عبارت دیگر ، تأخیر زمان بین تابش و گسیل الکترون هرگز ‏مشاهده نشده است، یا لااقل زمانی بیشتر از 10-9 ‏ثانیه ، حتی با تابش ‏فرودی با شدت بسیار کم نیز مشاهده نشده است.
‏اثر فتو الکتریک توسط الکترونهای تقریبا آزاد صورت می‌گیرد، یعنی الکترونهای ‏لایه‌های داخلی فلز در این اثر دخالت ندارند.
‏توجیه کوانتومی پدیده ‏فوتوالکتریک توسط انیشتین
‏انیشتین در سال 1905 با استفاده از نظریه کوانتومی انرژی ‏پدیده فوتوالکتریک را توضیح داد. بنابر نظریه ی کوانتومی امواج ‏الکترومغناطیسی که به ظاهر پیوسته اند، کوانتومی می باشند. این کوانتومهای ‏انرژی را که فوتون می نامند، از رابطه ی پلانک تبعیت می کنند. بنابر نظریه ‏کوانتومی، یک باریکه ی نور با فرکانس f ‏  شامل تعدادی فوتونهای ذره گونه است که هر یک دارای انرژی E=hf ‏می ‏باشد. یک فوتون تنها می تواند با یک الکترون در سطح فلز برهم کنش کند، این فوتون ‏نمی تواند انرژی خود را بین چندین الکترون تقسیم کند. چون فوتونها با سرعت نور ‏حرکت می کنند، بر اساس نظریه نسبیت، ‏باید دارای جرم حالت سکون صفر باشند و تمام ‏انرژی آنها جنبشی است. هنگامیکه ذره ای با جرم حالت سکون صفر از حرکت باز می ‏ماند، موجودیت آن از بین می رود و تنها زمانی وجود دارد که با سرعت نور حرکت کند.‏ از‏ این رو وقتی فوتونی با یک الکترون مقید در سطح فلز برخورد می کند و پس از آن ‏دیگر با سرعت منحصر بفرد نور c ‏حرکت نمی کند، تمام انرژی hf ‏خود را به ‏الکترونی که با آن برخورد کرده است می دهد. اگر انرژیی که الکترون مقید از فوتون

 
دسته بندی: دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق

تعداد مشاهده: 4796 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .doc

تعداد صفحات: 18

حجم فایل:177 کیلوبایت

 قیمت: 8,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل